PROTEJAREA PATRIMONIULUI ARHEOLOGIC DIN PEȘTERILE DE LA CHEILE VÂRGHIȘULUI ȘI PROMOVAREA LUI ÎN COMUNITATEA MULTIETNICĂ DIN TRANSILVANIA

Asociația Interetnică Transilvania Kult 7 a răspuns pozitiv la invitația Universității Valahia din Târgoviște de a susține și a promova demersurile educativ-culturale în rândul comunităților multietnice din Transilvania.

Asociația noastră va participa la seria de evenimente cultural-științifice care se vor desfășura în Sfântu Gheorghe, județul Covasna și Cheile Vârghișului-Complexul de peșteri prin organizarea și coordonarea de workshopuri, lecții deschise și suport pentru ghidaj de specialitate în peșteri în limbile germană, engleză, maghiară și română, în perioada  23 august-9 septembrie 2024.

Cine sunt și ce fac
în Cheile Vârghișului?

Începând cu vara anului 2014, o echipă de arheologi și cercetători științifici de la Universitatea Valahia din Târgoviște au inițiat campanii de săpături arheologice în peșterile din Cheile Vârghișului, în parteneriat cu instituții de prestigiu din țară și străinătate și câteva muzee. Echipa de cercetare este formată din: profesori universitari, cercetători științifici, doctoranzi, masteranzi și studenți  atât din țară, cât și din străinătate.

De-a lungul timpului, în peșterile de la Vârghiș s-au descoperit dovezi ale existenței umane din ultimii 100 de mii de ani, peșterile fiind locuite periodic de omul din Neanderthal, continuând după ultima erupție a vulcanului din vârful Ciomadu, când s-a format lacul Sfânta Ana (acum 27 mii de ani), și până în sec. XVII-lea (epoca medievală). S-au descoperit arme fabricate din silex, vase ceramice pentru ritualuri de înhumare, arme de vânătoare din piatră, cupru și bronz, oase de ren, mamut, urs de peșteră etc.

Importanța cercetărilor și scopul
activităților cu publicul din campania 2024

Cercetările desfășurate de-a lungul anilor au avut ca rezultat articole științifice valoroase atât pe plan local, cât și pe plan internațional, datorită specialiștilor din diverse domenii care au participat la săpăturile arheologice: renumiți geologi, antropologi, arheologi, paleontologi, zoologi, botaniști. În acest an, Universitatea Valahia din Târgoviște intenționează să facă o campanie amplă de salvgardare a patrimoniului arheologic descoperit în peșteri și, de aceea organizează pe lângă tabăra de arheologie, o lecție deschisă pentru a se face cunoscute descoperirile arheologice de aici, workshop-uri pentru copii și adulți. Mesajul cercetătorilor către publicul larg este unul educativ: trebuie să protejăm artefactele care se află la vedere, să nu vandalizăm peșterile și să înțelegem importanța istorică a pieselor și a ecosistemului existent aici.

Evenimente

 23 august – 09 septembrie 2024

Cheile Vârghișului: Săpături arheologice în peșterile din Cheile Vârghișului

 26 august 2024, ora 18

Centrul de Cultură Arcuș din Sf. Gheorghe: Lecția deschisă „Omul preistoric în peșterile din Vârghiș”

  31 august 2024, ora 10

Tabăra arheologică de la intrarea în rezervația Cheile Vârghișului: Ziua Porților deschise la șantierele arheologice din Cheile Vârghișului.

Partenerii evenimentului

  •   Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, județul Covasna
  •   Centrul de Cultură Arcuș din Sfântu Gheorghe, județul Covasna
  •   Universitatea din Bucureşti
  •   Academia Română – Institutul Speologic „Emil Racoviţă“ din Cluj Napoca
  •   Muzeul „Haaz Rezso“ – Odorheiul Secuiesc
  •   Laboratorul de studii de mediu, Atomki, Debrecen – Ungaria
  •   Institutul Arheologic Vasile Pârvan, Bucureşti
  •   Direcţia Naţională de Cultură şi Patrimoniu Cultură, Dâmboviţa
  •   Universitatea Bayreuth din Germania
  •   Universitatea din São Paulo – Brazilia
  •   Asociația Lumea Pierdută din Cheile Vârghișului
  •   Asociația Fundament din Sf. Gheorghe, județul Covasna
  •   Asociația Interetnică Transilvania KULT 7 

Asociația interetnică Transilvania KULT 7

mulțumește firmelor SC BERTIS SRL și SC Import Export Aquaris Veritas SRL pentru suportul acordat desfasurarii evenimentelor arheologice.

Asociația interetnică Transilvania KULT 7